API KEY aanvragen

Wanneer je Google diensten (zoals Google Maps) op je website gebruikt, dan wil Google sinds enige tijd graag dat je dit koppelt aan je Google-account door middel van een zogenaamde Google Maps API key.

In dit artikel leggen we uit hoe je die API-sleutel voor Google Maps aanvraagt en installeert, zodat je Google Maps blokken kunt gebruiken binnen je SMART Webbuilder site.

Zo werkt de API

Als je een kaart van Google Maps op een pagina in je website toont, dan wordt er bij elk bezoek verbinding gemaakt met de Google Maps API. Dat is een gratis dienst van Google die de kaart voor je opbouwt zodat deze snel op je website getoond wordt. Excessief gebruik van deze gratis dienst kost Google veel geld, want op hun servers moet telkens rekenwerk verricht worden.

Daarom legt Google het gebruik van de API nu aan banden. Een maximaal aantal keer per maand mag er verbinding gemaakt worden met de Google Maps API.
Ga je eroverheen, dan moet je betalen. Verreweg de meeste websites zullen nooit deze limiet bereiken, dus voor de meeste mensen blijft de dienst gewoon gratis.

Wel moet je nu een API-sleutel invoeren op je website, zodat Google bij kan houden hoe vaak er vanaf jouw website verbinding wordt gemaakt met de Google Maps API.

Hoe vraag ik een API KEY aan

Om een API KEY aan te vragen moet je een aantal stappen doorlopen bij Google. Om het makkelijk te maken hebben we de volgende handleiding voor je gemaakt.

Download de handleiding hier!

Heb je de KEY aanvraagd en toegevoegd maar werkt het alsnog niet?

Vaak is er ergens iets fout gegaan bij de aanvraag, misschien heb je een stap overgeslagen.

Volg de volgende stappen om er achter te komen wat er fout is gegaan, let op, je hebt hier de browser Google Chrome voor nodig.

1. Open Google Chrome.
  2. Navigeer naar de pagina waar je de kaart hoort te zien.
  3. Rechtermuis klik op de pagina en kies voor Inspectereren. Er opent zich nu een extra scherm in je browser.
  4. In dit scherm kies je voor het tabje Console.
  5. Hier zul je nu de Google Maps API foutmelding zien staan, en een link naar de Google Support pagina waar deze meldingen worden uitgelegd. Hier kun je lezen wat je precies hebt fout gedaan en hoe je dit kunt herstellen.
    Veelal gaat het fout bij het instellen van URL's die gemachtigd zijn om je KEY te gebruiken.

Kom je er toch niet uit?
Je kunt dan direct contact opnemen met Google Support, of mail even met de SMART Webbuilder servicedesk dan kijken wij met je mee.